Coevorden Hardenberg
Coevorden
Coevorden Hardenberg
Coevorden Hardenberg

Een goed boek

Dit bericht is geplaatst op: 08 september 2020

Schrijver in de eerste klas

Allebei hebben ze een heel goed boek voor de leerlingen geschreven, of meerdere zelfs. Stiekem hopen ze natuurlijk dat de leerlingen in ieder geval dit ene boek gaan lezen, hoewel ze dit niet hardop zeggen. De schrijvers over wie het gaat zijn Maren Stoffels en Gideon Samson. Ze waren vandaag bij ons op school in de klassen 1 k/m, 1 m/h en 1 h/v.

Maren nam de leerling mee in haar nieuwste boek door de leerling na te laten denken over keuzes die de personages ook moeten maken. Wat zou je zelf doen? De inspiratie voor haar boeken haalt ze uit haar eigen leven, maar ook vindt ze dingen op internet. Zoals het onderdeel van een ontgroening dat haar eigen moeder, na het lezen van het boek, als afschuwelijk beschreef. Zelfs de cavia van haar zoon speelt een rol. Hoe het met de cavia afloopt weten we nog niet. Daarvoor zit er maar één ding op: heel snel haar boek gaan lezen!

maren stoffels (600 x 450).jpg

“Zoek een boek dat bij je past. En als je die niet direct vindt, ga dan door met zoeken. En soms kost het moeite om in het verhaal te komen, maar geef niet op!” Dit was het slotpleidooi van Gideon. Daarvoor legde hij op een verrassende manier uit hoe hij schrijft. Of eigenlijk hoe hij woorden en zinnen gebruikt om te schrijven wat er niet staat. Het staat er niet en toch voel en weet je het. Zijn deelname op tv aan De slimste mens blijkt veel losgemaakt te hebben. Hij vertelde er openhartig over.
gideon samson (600 x 450).jpg

Tot slot ook aandacht voor onze leerlingen: jullie luisterden en stelden veel en mooie vragen! En natuurlijk ook een podium voor de boeken waar het om draaide: Black Friday van Maren Stoffels en Zwarte zwaan van Gideon Samson. Ga ze lezen!

maren stoffels in de klas (600 x 450).jpg
gideon samson in de klas (600 x 450).jpg

Schrijver in de klas is een samenwerking met de bibliotheek Coevorden. De activiteit valt op de Wereldalfabetiseringsdag in de Week van Lezen en Schrijven. Schrijver in de klas wordt ieder jaar georganiseerd en is onderdeel van het cultuurprogramma van De Nieuwe Veste.