Wat brengt de toekomst?

We kunnen niet in de toekomst kijken, maar we weten wel dat er dan beroepen zullen zijn die we nu nog niet kennen. Beroepen waarin techniek, technologie en creativiteit een grote rol spelen. Daarom ga je er op school al aan de slag en ontdek je de wereld van technologie en creativiteit.

Robotica en dronevliegen
Op school worden steeds meer onderwerpen toegevoegd die te maken hebben met technologie en digitalisering. Bij robotica leer je bijvoorbeeld over robots die je zelf kan besturen en opdrachten laten uitvoeren. Je leert ook hoe je een robot kunt programmeren. En hoe cool is het om een drone te besturen? Laat je meenemen in een toekomst vol technologie!

Creatief & technologie (C&T) voor vmbo leerlingen
Het vak C&T is er speciaal voor leerlingen van het vmbo. Je krijgt vraagstukken waaraan je samen met klasgenoten gaat werken. En dat betekent dat je los mag gaan op onderzoeken, ontdekken en ontwerpen. Je leert op een andere manier kijken naar een vraagstuk, je bedenkt oplossingen en gaat die ook echt maken of uitvoeren. Dit vak is vooral een vak van denken, doen, proberen, leren van fouten en uiteindelijk trots zijn op het resultaat.

STEAM
Binnen het vak C&T voegen we verschillende vakken en vaardigheden samen. De eerste letters van de vakken en vaardigheden vormen het woord STEAM. De letters staan voor:  Science (wetenschap) Technology (technologie)  Engineering (ontwerpen en ontwikkelen)  Arts (kunst, mooi en aantrekkelijk maken)  Mathematics (wiskunde en rekenen)

Technasium voor havo en vwo
Het Technasium is er voor speciaal havo- en vwo-leerlingen die geïnteresseerd zijn in techniek en technologie Je werkt aan echte vraagstukken uit het bedrijfsleven of andere organisaties buiten de school. Een bedrijf heeft bijvoorbeeld een uitdagend en complex vraagstuk waarvoor je samen met klasgenoten een oplossing bedenkt. Het proces van begin tot einde hoort bij de opdracht: het bedenken van een oplossing, maken en presenteren. Hoe trots kun je dan zijn als de oplossing die je samen met jouw klasgenoten hebt bedacht in de praktijk wordt gebracht?

Onderzoek & ontwerpen in eigen werkruimte
Het Technasium begint in de eerste klassen atheneum/gymnasium, havo/vwo en mavo/havo met het vak onderzoek & ontwerpen. In zeven weken gaan kleine groepjes leerlingen aan de slag met een echt vraagstuk. Welk vraagstuk hangt van de opdrachtgever af. Het kan van alles zijn, bijvoorbeeld een woningcorporatie met een vraag over energie besparen in huurwoningen. Of een bungalowpark dat onderzoek wil laten doen naar gezonde snacks of een survival. In het bètalab en de werkplaats is alles aanwezig om projecten tot een succes te maken.

Samenwerken met bedrijven en overheid
De Nieuwe Veste werkt samen met het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van technologie. We hebben hiervoor bijvoorbeeld de samenwerking met Fokker in Hoogeveen. Hierdoor werk jij aan interessante opdrachten en leer je veel over technologie.

Verder met Technasium
De cijfers en beoordelingen voor het vak onderzoek en ontwerpen tellen net als alle andere vakken mee. Aan het einde van het tweede leerjaar kun je kiezen of je doorgaat met het Technasium. Het Technasium geeft je een mooie start als je later kiest voor een (technische) vervolgopleiding.