Doelgericht leren in Hardenberg

Wil je op je eigen manier leren en jouw leerdoelen behalen? Dat kan op de Nieuwe Veste in Hardenberg, want iedereen leert op zijn eigen manier. Bij doelgericht leren werk je vanuit je eigen leerdoelen. Zo heeft de ene leerling voor een bepaald vak extra uitleg nodig, terwijl een andere leerling het juist leert via uitproberen en op die manier tot inzichten komt. Benieuwd geworden hoe we dit doen?

(T)huiswerkarm 
Het lesrooster bestaat uit instructielessen en flexlessen. De instructiemomenten liggen vast en de flexlessen plan je zelf in. Hierdoor doe je precies wat nodig is om jouw leerdoel te behalen, bijvoorbeeld samen een presentatie voorbereiden Engelse woordjes leren of een praktische opdracht afronden. Je gaat elke schooldag van 8.30 tot 15.00 uur naar school. 

Zelfstandig en verantwoordelijk
De lesdag ziet er anders uit dan op andere scholen. Een aantal keer per week heb je een login of een logout. Dit doe je in je eigen klas. Je plant dan flexuren in en bespreekt je rooster dan met je mentor of coach. De instructielessen duren een half uur en staan vast in het rooster. Je roostert daarnaast zelf online de flexlessen in. In een flexles ga je  aan het werk onder begeleiding van een vakdocent. In een flexles zitten leerlingen van verschillende klassen en leerjaren bij elkaar. Door deze manier van leren, krijg je steeds meer verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces en word je zelfstandiger in het behalen van jouw leerdoelen.

Devices, boeken en activiteiten
We werken met boeken en devices. De devices zijn handig voor het online plannen van lessen en het uitvoeren van opdrachten. En natuurlijk kun je in je digitale portfolio altijd zien hoe je ervoor staat.
En er is meer: excursies in binnen- en buitenland, stages in de buurt, extra sportactiviteiten, gezellige schoolfeesten, theatervoorstellingen en culturele workshops. Voor leerlingen met een talent op topniveau is er de talentregeling. Hiermee kunnen toppers hun talent naast de lessen blijven ontwikkelen en hun diploma halen.

Ontdek jouw niveau
Als je op school komt, heb je twee jaar de tijd om het niveau te ontdekken dat aansluit bij jouw mogelijkheden. Je start op het niveau dat past bij het schooladvies van de basisschool, plus een niveau hoger of lager. We noemen dit dakpanklassen. De docenten beoordelen jouw schoolprestaties op twee niveaus en aan het einde van leerjaar 2 volgt een advies voor het niveau dat je vanaf leerjaar 3 gaat volgen.
Onze dakpanklassen zijn:

  • basisberoeps (bb)/kaderberoeps (kb)
  • kaderberoeps (kb)/mavo
  • mavo/havo
  • havo/vwo

Loopbaanoriëntatie (LOB)
Op school bereid je je voor op je toekomst. Daar hoort ook het maken van keuzes bij. Daarom krijg je vanaf het eerste leerjaar loopbaanoriëntatie en –begeleiding. Je gaat kennis maken met beroepen en vervolgopleidingen. Zo ontdek je wat bij jou past en kun je doelgericht een richting of vervolgopleiding kiezen.

Goede sfeer
Doordat de school niet groot is en leerlingen elkaar regelmatig tegenkomen in de verschillende flexlessen, kent iedereen elkaar. Er is waardering voor elkaar en respect voor ieders leerproces. Dat zorgt voor een gezellige sfeer en goede contacten tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en leraren.

 

Opleidingen

Alle opleidingen van De Nieuwe Veste locatie Hardenberg kun je vinden in dit handige snelkeuzemenu. Wat kies jij?

vmbo-bb

Basisberoepsgerichte leerwegDe basisberoepsgerichte leerweg past bij jou als je graag praktisch bezig bent. Naast de lessen op school krijg je de kans om het echte werk in de praktijk te beleven.

vmbo-kb

kaderberoepsgerichte leerwegDe kaderberoepsgerichte leerweg past bij jou als je graag praktisch bezig bent. Naast de theoretische lessen krijg je de kans om het echte werk in de praktijk te beleven.

mavo

Op de mavo zijn de meeste vakken zijn theoretisch, aangevuld met een paar praktijkvakken. Je krijgt de ruimte om te ontdekken waar je goed in bent.

havo

De havo heeft algemene vakken. In het vierde leerjaar kies je een profiel. Je start in een tweejarige dakpanklas.

Vandaag 23 SEP

Nieuwtjes

Knopen Westerbork

Bekendmaking knopenproject
Kamp Westerbork
Meer lezen

Wall of fame 22-23

De nieuwe mensen hangen aan de muur!
Meer lezen

Welkom terug!

We blijven nog een klein beetje in de vakantiestemming.......
Meer lezen

Museum MORE in de klas

Introductie in exposities maken
Meer lezen

Wat zeggen leerlingen

"Deze school is echt anders dan andere scholen. Je mag zelf de lessen inplannen die je nodig hebt om je leerdoelen te behalen."

Merel

Merel

Leerling van De Nieuwe Veste

Doelgericht Leren

Uniek concept

(T)huiswerkarm, login, logout en flexmoment, die termen ken je vast nog niet. Dat is logisch, want deze maken De Nieuwe Veste Hardenberg bijzonder.

TOPsUPport

Bij TOPsUPport kunnen alle leerlingen terecht voor persoonlijke begeleiding. Het is ook een fijne plek om in stilte te werken.

Onderzoeken & Ontwerpen (O&O)

Bij het uitdagende vak Onderzoeken & Ontwerpen leer je samenwerken, programmeren, 3D tekenen, ontwerpen, presenteren en werken met technische apparaten.

Kunst en Moderne Media (K&MM)

Bij het vak Kunst & Moderne Media werk je met allerlei kunstvormen, zoals muziek, het bewerken van video´s en het maken van stopmotions.