01 februari 2023

Knopen Westerbork

Bekendmaking knopenproject Kamp Westerbork

drieluik knopen.jpg

Afgelopen vrijdag mochten we dan eindelijk bekend maken dat niemand minder dan Jeroen Krabbé de kunstenaar is die aan de basis heeft gestaan van onze inzamelactie van de knopen.

Hij had in Australië een vergelijkbaar kunstwerk gezien met knopen, waarin elke knopen stond voor een vermoord kind uit Europa in de Holocaust. En dat kunstwerk ontroerde hem......zo ontstond het idee om dit kunstwerk ook te maken voor zijn tentoonstelling als gastconservator in Herinneringskamp Westerbork in juli en augustus. De anderhalf miljoen knopen die we hopen in te zamelen, krijgen dan een mooie plek binnen het kunstwerk dat gemaakt gaat worden.

Er was veel aandacht van media, zowel kranten alsmede televisieploegen. Daarmee wordt hopelijk nog veel aandacht gecreëerd, zodat er nog meer knopen onze kant op komen. Want we moeten er nog 1,2 miljoen hebben.

Supertrots zijn we op Jorn en Ruben die namens onze school en de actie het woord goed voerden en helder konden uitleggen waarom deze actie belangrijk is.

Complimenten van Jeroen Krabbé ook voor mevrouw Dijke dat ze de Holocaust zo dichtbij de leerlingen weet te brengen dat ze zich op deze manier willen inzetten om te zorgen dat deze niet vergeten wordt.

Al met al......we kijken terug op een geslaagde ochtend die begon met enige zenuwen, maar bijzonder goed verliep. En we hopen op vele knopen in de komende periode.

 

Een mooie weergave van de ochtend, een interview met Jeroen Krabbé en met Jorn is via deze link te zien. 

Knopen Westerbork