De meesterproef van Thomas en Tim 6v

Geplaatst op 18 april 2019

Het is examentijd! Het examenvak van het Technasium is Onderzoek & Ontwerpen, O&O. In het examenjaar is er één groot project waaraan de leerlingen ook in teams werken, de meesterproef.

Voor Thomas en Tim, technasiumleerlingen in 6 vwo, was het onderwerp voor hun meesterproef natuurkunde en scheikunde een makkie. In hun vrije tijd zijn ze amateurvliegers en Fokker in Hoogeveen is dan the place to be.

In de vliegtuigbranche gebeurt veel achter gesloten deuren. Thomas en Tim wisten toch een interessante onderzoeksopdracht binnen te slepen. Fokker Hoogeveen is de eersteklas specialist in het ontwerp, de ontwikkeling en productie van lichtgewicht constructies, modules en landingsgestellen voor de luchtvaart- en defensie-industrie. Eind januari 2019 kwam het bedrijf nog in het nieuws met het binnenhalen van een miljoenenorder in opdracht van vliegtuigmotorfabrikant Pratt & Whitney.

Thomas en Tim mochten een alternatief materiaal bedenken voor zware metalen demontabele poten van een verrijdbare kar. Omdat deze poten in de productie regelmatig verwisseld moeten worden, is de belasting voor de werknemer groot.

In hun zoektocht naar een lichter materiaal kwamen de twee, tot ieders verrassing, uit op hout. Met de houten modellen deden ze in het laboratorium van Fokker uitgebreide testen en maakten ter plekke dankbaar gebruik van de Fokker-experts.

En dan is het showtime! Op vrijdag 12 april lag het verhaal van Thomas en Tim keurig verpakt op de tafel van de drie begeleiders, de heer Blaauwgeers van Fokker Hoogeveen en de DNV-technasiumdocenten de heer Engel en Boekelman. Met hun outfit scoorden de onderzoekers direct de eerste ‘top’. Naast ‘tops’ kregen de twee na hun presentatie ook ‘tips’. En…Thomas en Tim overtroffen zichzelf met een eigen ontwerp van een losse bevestigingshaak. Ze hebben laten zien hoe hiermee de houten poot kinderlijk eenvoudig in een bracket geplaatst kan worden: een eureka-moment!

 

< Terug