Vera en Fleur over Young Solar Challenge

Geplaatst op 16 juli 2018

De Nieuwe Veste heeft dit jaar weer meegedaan met de Young Solar Challenge. Toen we op school waren hadden we de boot wel eens zien staan, we hadden allemaal niet gedacht dat we er mee bezig zouden gaan. Maar voor het vak Onderzoek & Ontwerpen in het Technasium kregen we dit als opdracht en waren we allemaal erg enthousiast.

Eerst moesten we de taken verdelen dat was best wel makkelijk. We hadden twee jongens die goed waren in natuurkunde dus ook in het elektrische gedeelte daarom hebben we hun de elektrische gedeeltes laten verbeteren. Daarnaast hadden we ook twee meiden die alle sponsoren hebben geworven. Zij waren ook de team captains. Zij regelden alles voor de andere teamleden. We hadden dan nog 2 mensen nodig om de boot klaar te maken zoals latjes erin doen en het drijfvermogen toe te voegen. We hadden dus een team met zes personen. Zelf kregen wij de boot van het vorige team. Hij was al bijna helemaal klaar behalve het elektrisch gedeelte.
 

We hadden een hele moeizame start, want we wisten toch niet zoveel van het elektrisch gedeelte. Toen we alles klaar hadden gingen we varen. We hebben allemaal verschillende dingen geoefend die dag, zoals Slalom en hoe hard we konden varen. We hebben een paar keer geoefend met varen. Één keer hadden we gekeken met welke snelheid we het beste konden varen. We hebben toen een schema opgesteld met in de ene tabel de snelheid en in de andere  hoeveel Watt het verbuikte, toen zijn we er achter gekomen dat je het best 12 km per uur kon varen.

Het eerste weekend was in Akkrum, hierbij konden we helaas niet meedoen. De volgende was in Hoofddorp. We waren s ’ochtends al rond half 8 op school om te kijken wat we mee moesten nemen. Om half negen waren we dan ook onderweg. Zelf zit onze school in Coevorden dus het is ongeveer 2,5 uur rijden. We hadden redelijk vroeg de keuring want sommige boten van andere scholen hadden de keuring al in Akkrum gehad. De keuring ging goed. De boot werd niet afgekeurd we moesten alleen een oranje vlag hebben.

Daarna moest onze piloot  (degene die ging varen) een zwemtest doen, dat was opgericht omdat de solarboot wedstrijden internationaal zijn, ook landen in Afrika doen mee aan de grote Solar wedstrijden en soms kunnen die mensen niet zwemmen en als ze niet kunnen zwemmen zou dat gevaarlijk kunnen zijn als ze uit hun boot moeten. Nadat we de vaartest en zwemtest hadden gedaan was het al rond 7 uur. Dit had bijna de hele dag in beslag genomen. We gingen daarna eten, we hadden lasagne en een andere pasta soorten. We gingen daarna nog bij de andere boten kijken, daar leerden we andere mensen uit heel Nederland kennen, wat heel gezellig was. Als je vragen had wilden ze je ook wel helpen. Er is onderling wel competitie maar buiten dat hebben we het wel heel gezellig. We hebben daar in tenten geslapen en  dat gaf een soort camping gevoel.

De volgende dag moesten we vroeg op. Onze boot heeft nummer 11 dus moesten we als een van de eersten van de trailerhelling af. We gingen daar varen, we hadden een bepaalde snelheid afgesproken met de piloot. We waren gefinisht en dat telde voor ons het meest. We waren 16de geworden. De sprint ging wat minder want we hadden het probleem dat we bij de eerste race de accu’s leeg hadden gevaren. Daar werden we 23ste van de 30. Na de prijsuitreiking gingen we na huis.

Het volgende weekend was in Purmerend. We hoefden er dit keer niet zo vroeg te zijn want we hoefden niet meer heel uitgebreid gekeurt te worden. Daarna gingen we nog wat kleine dingen veranderen en waren we verder klaar. Na het eten gingen we samen zitten met een jongen van het Drenthe College uit Emmen die deden mee met Solar Sport One. Hij heeft de piloot geholpen hoe hij het voordeligste kon varen en met de beste tactieken. De volgende dag moesten we weer vroeg bij de trailerhelling zijn. In Purmerend hadden we ook een snelheid met de piloot afgesproken maar we hadden het niet goed ingeschat waardoor we op dat moment veel harder hadden gekund. Dus waren we daar als één na laatste geëindigd. De slalom had je twee boeien in het water liggen. We hadden tegen onze piloot gezegd dat hij voor de eerste boei moest gaan. Maar helaas ging hij voor de tweede door dus toen moest hij omkeren, en ging hij er aan de verkeerde kant langs de boei. Daardoor zijn we ook als één  van de onderste geëindigd.

Het laatste race weekend was in Leeuwarden, gelukkig hadden we hierbij wel mooi weer. Dat was gunstig voor alle boten zodat ze weer op konden laden door de zon met de zonnepanelen. Helaas hadden wij het probleem dat onze zonnepanelen niet gingen opladen…. Hierdoor waren wij met de slalom als één van de laatste geëindigd. Gelukkig hebben we alle races wel kunnen afmaken en zijn we bij alle races wel gefinisht. We hebben er leuke vrienden door heel Nederland aan over gehouden en het was een hele leuke ervaring om mee te maken.

Vera Smidt en Fleur Soppe

 

< Terug