Ontdek het zelf!

Ontdekkend Leren

Je kunt veel leren uit boeken of doordat een leraar iets goed uitlegt. Maar hoe leuk is het om ook de ruimte te krijgen om zelf de antwoorden te vinden? Om zelf te ontdekken hoe het zit of hoe iets werkt. Daar hoort ook proberen bij en fouten maken, want daar leer je ook van. En je ontdekt meer over jezelf, bijvoorbeeld waar je goed in bent en wat je interessant vindt.

Leerplekken
Op leerplekken werk je aan je opdrachten, alleen of in een groepje. Tijdens de instructie deelt de vakdocent zijn/haar vakkennis en krijg je antwoorden op jouw vragen. In speciaal daarvoor ingerichte ruimtes krijg je de vakken die daarbij passen. In het Technasium is alles aanwezig voor het vak O&O, onderzoek en ontwerpen. Het Labyrint is een inspirerende omgeving voor wiskunde en programmeren. En in het Litterarum is alles te vinden wat met talen te maken heeft.

Van buiten naar binnen
Er komt regelmatig deskundigheid van buiten de school, zoals die van medewerkers van mbo- en hbo-opleidingen, de universiteit of van bedrijven en instellingen. Zij hebben leerzame opdrachten, doen ook mee in de beoordeling of bieden stageplaatsen aan. Ook komen oud-leerlingen vertellen over hun ervaringen na hun schoolperiode op De Nieuwe Veste.

Ontdekkingsweken
Drie keer per jaar zijn er ontdekkingsweken. Je gaat dan werken aan opdrachten uit de praktijk die we krijgen van organisaties buiten de school. Ook kun je dan lessen volgen die je normaal gesproken niet volgt, maar wel interessant vindt.

Wat wil jij graag doen?
Als jij ook op een andere manier wilt uitblinken, kun je overleggen met je mentor of daarvoor ook binnen schooltijd mogelijkheden zijn. Verder kun je als leerling van De Nieuwe Veste extra sporten, goedkoper naar het theater en de film met je eigen cultuurkaart. Ook kun je meedoen aan een politieke jongerendag of je vaktalent laten zien in een beroepenwedstrijd.