Ontdekkend leren in Coevorden

Ben je nieuwsgierig en ga je graag zelf op zoek naar antwoorden? Dan is leren leuk en boeiend. Daarom is er Ontdekkend Leren. In het leerproces daagt de leraar je uit, helpt je op weg, begeleidt jou en jouw klasgenoten. Door deze manier van werken, word je steeds zelfstandiger en ontdek je wat je leuk vindt om te doen en te leren.

Samen ontdekken
Je kunt veel leren uit boeken of doordat de leraar een goede uitleg geeft. Maar hoe leuk is het om óók de ruimte te krijgen de antwoorden te vinden? Om zelf of samen met klasgenoten en de leraar te ontdekken het zit of hoe iets werkt. Daar hoort ook proberen en fouten maken bij, want daar leer je ook van. En je ontdekt meer over jezelf, bijvoorbeeld waar je goed in bent en wat je interessant vindt. Dat helpt je later bij het kiezen van een vervolgopleiding na je tijd op De Nieuwe Veste.  

Eropuit
Je leert binnen en buiten de school, want ook buiten valt veel te ontdekken: excursies in binnen- en buitenland, stages in de buurt, extra sportactiviteiten, gezellige schoolfeesten, theatervoorstellingen en culturele workshops. We werken ook samen met bedrijven, zodat je kunt zien waarvoor je leert en waar je interesses en talenten liggen. Voor leerlingen met een talent op topniveau is er de talentregeling. Hiermee kunnen toppers hun talent blijven ontwikkelen en hun diploma halen.

Ontdek nog meer
Als jij ook op een andere manier wilt uitblinken, kun je overleggen met je mentor of daarvoor ook binnen schooltijd mogelijkheden zijn. Meerdere keren per jaar zijn er ontdekkingsweken. Je kunt dan speciale lessen volgen die je interessant vindt en meedoen met activiteiten. Zo leer je steeds weer iets nieuws. Verder kun je als leerling van De Nieuwe Veste extra sporten, goedkoper naar het theater en de film met je eigen cultuurkaart. Ook kun je meedoen aan een politieke jongerendag of je vaktalent laten zien in een beroepenwedstrijd.

Hulp bij het leren
Voor extra hulp en ondersteuning bij het leren kun je terecht bij je eigen mentor, leraren, onderwijsassistenten en leerlingbegeleiders. Als het nodig is, volg je extra lessen. Als je dyslexie of problemen met spelling hebt, dan krijg je hulp van een speciaal hiervoor opgeleide leraar. Voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben is er Pitstop. Dit is een rustige ruimte waar je kunt zitten, leren of even tot rust komen. Ook kun je daar met een leraar of begeleider praten als je daar behoefte aan hebt.

Ontdek jouw niveau
Als je op school komt, dan krijg je twee jaar de tijd om het niveau te ontdekken dat bij jouw mogelijkheden past. Je start op het niveau dat past bij het schooladvies van de basisschool. De docenten beoordelen jouw schoolprestaties op twee niveaus en aan het einde van leerjaar 2 volgt een advies voor het niveau dat je vanaf leerjaar 3 gaat volgen. We noemen deze klassen in de onderbouw de dakpanklas. 

Onze dakpanklassen zijn:

  • atheneum/gymnasium*
  • havo/vwo
  • mavo/havo
  • kaderberoeps (kb)/mavo
  • basisberoeps (bb)/kaderberoeps (kb)

In het praktijkonderwijs is geen dakpanklas. Leerlingen volgen onderwijs op hun eigen individuele niveau.

* Kan je meer aan en kom je het beste tot je recht in een aparte vwo klas? Dan ga naar een vwo-klas met gymnasium.

Loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB)
Op school bereid je je voor op je toekomst. Daar hoort ook het maken van keuzes bij. Daarom krijg je vanaf het eerste leerjaar loopbaanoriëntatie en –begeleiding. Om kennis te maken met vakrichtingen en beroepen ga je naar beroepen-doe-dagen, beroepenmarkten en doe je mee met activiteiten. Zo ontdek je wat goed bij jou past.

Goede sfeer
De meeste leerlingen komen uit Coevorden en omgeving. Veel leerlingen kennen elkaar al als ze op school komen. En natuurlijk leer je ook weer nieuwe mensen kennen. Er zijn daarom veel activiteiten waarin je jouw klasgenoten goed leren kennen. Iedereen kan zichzelf zijn op school. Alle verschillen geven kleur aan de school. Iedere leerling geeft kleur aan de school. Dat zorgt voor een gezellige sfeer en goede onderlinge contacten.

Lekker en gezond lunchen
Je kunt zelf je tussendoortjes en lunch meenemen of op school kiezen uit gezonde producten die elke dag vers worden bereid. Gezond eten is lekker en zorgt voor een fit gevoel. En dat helpt weer bij het leren en ontdekken.

Goed contact
Het fijn hebben op school zorgt ervoor dat je goed kunt leren. Daarom leren we jou graag goed kennen en kun je altijd bij je mentor terecht als er iets is. De mentor heeft ook contact met jouw ouders. Online kunnen jij en je ouders zien hoe het met je vorderingen gaat.

Opleidingen

Alle opleidingen van De Nieuwe Veste locatie Coevorden kun je vinden in dit handige snelkeuzemenu. Wat kies jij?

Gymnasium

Heb je een vwo-advies, wil je altijd overal het fijne van weten en heb je veel belangstelling voor taal en geschiedenis? Dan is ons Gymnasium misschien wel de beste optie voor jou!

Atheneum

Met een atheneumdiploma kun je naar de universiteit. Aanvullend op je atheneumdiploma kun je ook het technasiumdiploma halen.

Havo

Op de havo ga je denken én doen. De havo leidt je in vijf jaar op tot een diploma dat recht geeft op een plek in het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Mavo

met gemengde leerwegOp de mavo volg je theoretische en praktische vakken. Als je het mavodiploma hebt gehaald kun je verder leren op het mbo of doorstromen naar de havo.

Vmbo

Beroepsgerichte leerweg basis en kaderDe beroepsgerichte leerwegen zijn er voor leerlingen die graag praktisch bezig zijn. Je krijgt op school veel aandacht krijgt van je mentor en leraren.

Praktijkonderwijs (PRO)

Praktijkonderwijs is voor leerlingen die in de praktijk leren. Je krijgt veel hulp en ondersteuning. Het onderwijs is aangepast aan jouw mogelijkheden.

Vandaag 23 MRT

Nieuwtjes

Opleidingen- en beroepenmarkt en gastles

georganiseerd door de decanen
Meer lezen

Kalender

Wat zeggen onze leerlingen

"Als je zelf ontdekt hoe iets zit of hoe het werkt dan onthoud je het beter. Leraren dagen je uit de antwoorden te vinden. Het is leuk dat je dat ook samen met andere leerlingen kan doen. Je kunt elkaar vragen stellen en dan samen het antwoord of oplossing vinden."

Rowy

Leerling van De Nieuwe Veste

Ontdekkend Leren

We nemen de tijd

Je krijg twee jaar de tijd om het niveau te ontdekken dat aansluit bij jouw mogelijkheden. In klas 3 leer je verder op het niveau dat bij jou past.

Voel je thuis

Docenten en leerlingen zorgen er samen voor dat iedereen zich thuis voelt op school. Want je leert het meest als het fijn is om naar school te gaan.

Creatief en technisch

Ontdek samen met je klasgenoten de toekomst van techniek, technologie en creativiteit met leuke uitdagende vraagstukken en opdrachten.

Activiteiten

Je leert binnen en buiten de school, want ook buiten valt veel te ontdekken. Dit doen we met excursies, stages, sportactiviteiten en nog veel meer.