Ontdekkend
Leren in
Coevorden

Ontdekkend leren in Coevorden

Ben je nieuwsgierig en ga je graag zelf op zoek naar antwoorden? Dan is leren leuk en boeiend. Daarom is er Ontdekkend Leren. In het leerproces daagt de leraar je uit, helpt je op weg, begeleidt en coacht. Door deze manier van werken, word je steeds zelfstandiger en krijg je steeds meer verantwoordelijkheid over je eigen leerproces.

Zelf ontdekken
De leraar geeft niet alle antwoorden, want wat je zelf ontdekt dat onthoud je beter. De leraar moedigt jou aan antwoorden te vinden en helpt jou en jouw klasgenoten mogelijke antwoorden te onderzoeken. Naast het volgen van de verplichte vakken, ontdek je waar je goed in bent en waarin je geïnteresseerd bent. Dat helpt je ook later bij het kiezen van een vervolgopleiding na je tijd op De Nieuwe Veste.

Eropuit
Je leert binnen en buiten de school, want ook buiten valt veel te ontdekken: excursies in binnen- en buitenland, stages in de buurt, extra sportactiviteiten, gezellige schoolfeesten, theatervoorstellingen en culturele workshops. We werken ook samen met bedrijven, zodat je kunt zien waarvoor je leert en waar je interesses en talenten liggen. Voor leerlingen met een talent op topniveau is er de talentregeling. Hiermee kunnen toppers hun talent blijven ontwikkelen en hun diploma halen.

Ontdek nog meer
Als jij ook op een andere manier wilt uitblinken, kun je overleggen met je mentor of daarvoor ook binnen schooltijd mogelijkheden zijn. Drie keer per jaar zijn er ontdekkingsweken. Je gaat dan werken aan opdrachten uit de praktijk die we krijgen van organisaties buiten de school. En je kunt lessen volgen die je normaal gesproken niet volgt, maar wel interessant vindt. Verder kun je als leerling van De Nieuwe Veste extra sporten, goedkoper naar het theater en de film met je eigen cultuurkaart. Ook kun je meedoen aan een politieke jongerendag of je vaktalent laten zien in een beroepenwedstrijd.

Hulp bij het leren
Voor extra hulp en ondersteuning bij het leren kun je terecht bij je eigen mentor, leraren, onderwijsassistenten en leerlingbegeleiders. Als het nodig is, volg je extra lessen. Als je dyslexie of problemen met spelling hebt, dan krijg je hulp van een speciaal hiervoor opgeleide leraar.

Pitstop
Als je even tijd voor jezelf nodig hebt, dan ga je naar Pitstop. Dit is een rustige ruimte waar je kunt zitten, leren of even tot rust komen. Ook kun je daar met een leraar of begeleider praten als je daar behoefte aan hebt.

Ontdek jouw niveau
Als je op school komt dan krijg je twee jaar de tijd om het niveau te ontdekken dat bij jouw mogelijkheden past. Je start op het niveau dat past bij het schooladvies van de basisschool plus een niveau hoger of lager. We noemen dit dakpanklassen. De docenten beoordelen jouw schoolprestaties op twee niveaus en aan het einde van leerjaar 2 volgt een advies voor het niveau dat je vanaf leerjaar 3 gaat volgen.

Onze dakpanklassen zijn:

  • atheneum/gymnasium*
  • havo/vwo
  • mavo/havo
  • kaderberoeps (kb)/mavo
  • basisberoeps (bb)/kaderberoeps (kb)

In het praktijkonderwijs is geen dakpanklas. Leerlingen volgen onderwijs op hun eigen individuele niveau.

* Kan je meer aan en kom je het beste tot je recht in een aparte vwo klas? Dan ga naar een vwo-klas met gymnasium.

Loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB)
Op school bereid je je voor op je toekomst. Daar hoort ook het maken van keuzes bij. Daarom krijg je vanaf het eerste leerjaar loopbaanoriëntatie en –begeleiding. Om kennis te maken met vakrichtingen en beroepen ga je naar beroepen-doe-dagen, beroepenmarkten en doe je mee met activiteiten. Zo ontdek je wat goed bij jou past.

Goede sfeer
De meeste leerlingen komen uit Coevorden en omgeving. Veel leerlingen kennen elkaar al als ze op school komen. En natuurlijk leer je ook weer nieuwe mensen kennen. Er zijn daarom veel activiteiten waarin je jouw klasgenoten goed leren kennen. Iedereen kan zichzelf zijn op school. Alle verschillen geven kleur aan de school. Iedere leerling geeft kleur aan de school. Dat zorgt voor een gezellige sfeer en goede onderlinge contacten.

Lekker gezond
Je kunt zelf je tussendoortjes en lunch meenemen of op school kiezen uit gezonde producten die elke dag vers worden bereid. Gezond eten is lekker en zorgt voor een fit gevoel. En dat helpt weer bij het leren en ontdekken.

Goed contact
Het fijn hebben op school zorgt ervoor dat je goed kunt leren. Daarom leren we jou graag goed kennen en kun je altijd bij je mentor terecht als er iets is. De mentor heeft ook contact met jouw ouders. Online kunnen jij en je ouders zien hoe het met je vorderingen gaat.

Opleidingen

Alle opleidingen van De Nieuwe Veste locatie Coevorden kun je vinden in dit handige snelkeuzemenu. Wat kies jij?

Gymnasium

Het gymnasium is er voor leerlingen die belangstelling hebben voor talen en geschiedenis en graag kritisch nadenken.

Atheneum

Met een atheneumdiploma kun je naar de universiteit. Aanvullend op je atheneumdiploma kun je ook het technasiumdiploma halen.

Havo

Op de havo ga je denken én doen. De havo leidt je in vijf jaar op tot een diploma dat recht geeft op een plek in het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Mavo

met gemengde leerwegOp de mavo volg je theoretische en praktische vakken. Als je het mavodiploma hebt gehaald kun je verder leren op het mbo of doorstromen naar de havo.

Vmbo

Beroepsgerichte leerweg basis en kaderDe beroepsgerichte leerwegen zijn er voor leerlingen die graag praktisch bezig zijn. Je krijgt op school veel aandacht krijgt van je mentor en leraren.

Praktijkonderwijs (PRO)

Praktijkonderwijs is voor leerlingen die in de praktijk leren. Je krijgt veel hulp en ondersteuning. Het onderwijs is aangepast aan jouw mogelijkheden.

Vandaag 08 DEC

Nieuwtjes

Open Dag Coevorden

woensdag 2 februari 2022
Meer lezen

F I J N E V A K A N T I E

Het is zomervakantie
Meer lezen

Stages met ESF

ESF maakt stages mogelijk
Meer lezen

Wat zeggen onze leerlingen

"Als je zelf ontdekt hoe iets zit of hoe het werkt dan onthoud je het beter. Leraren dagen je uit de antwoorden te vinden. Het is leuk dat je dat ook samen met andere leerlingen kan doen. Je kunt elkaar vragen stellen en dan samen het antwoord of oplossing vinden."

Rowy

Leerling van De Nieuwe Veste

Ontdekkend Leren

Klas 1 en 2

Je krijg twee jaar de tijd om het niveau te ontdekken dat aansluit bij jouw mogelijkheden. In klas 3 leer je verder op het niveau dat bij jou past.

Technasium

Het Technasium is er speciaal voor leerlingen die iets hebben met techniek en technologie. Je werkt aan echte vraagstukken van echte organisaties.

Gezonde school

Gezond eten en lekker bewegen helpen jou bij het leren. Neem je eigen lunch mee of kies verse producten uit de kantine en doe mee met bewegen.

Bijzondere activiteiten

Je leert binnen en buiten de school, want ook buiten valt veel te ontdekken. Dit doen we met excursies, stages, sportactiviteiten en nog veel meer.