Schoolgids

De locatie Hardenberg Doelgericht Leren

Op de locatie in Hardenberg werken we volgens het unieke concept Doelgericht Leren. Door docenten en leerlingen worden leerdoelen opgesteld. Het onderwijsconcept is erop gericht dat leerlingen datgene doen dat hen helpt om hun doelen te halen. Samen met de klassenmentor en de persoonlijke coach wordt door de leerlingen een planning gemaakt tijdens login en logout momenten.

Leerlingen hebben in hun rooster klassikale instructielessen en plannen daarnaast individueel hun flexlessen. Tijdens de flexlessen volgen leerlingen van alle niveau’s en leeftijden gezamenlijk les. Deze lessen zijn vraaggestuurd. De docent is tijdens deze lessen bezig met ondersteunen, extra uitleg geven, vragen beantwoorden en coachen. Leerlingen bepalen hun flexlessen op basis van hun individuele behoefte.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat een leerling graag in stilte zijn opdrachten wil oefenen maar hij kan er ook voor kiezen om samen met een andere leerling in te plannen zodat er samengewerkt kan worden. Waar de ene leerling kiest voor meer theoretisch leren, kiest een andere leerling in de flexlessen voor meer praktijkgericht leren. Met behulp van de individuele coach, die ieder kind heeft, wordt continue gereflecteerd om te bepalen wat nodig is om de doelen te halen. De leerling is dus aan zet! Natuurlijk hoeft een leerling dit niet direct vanaf de eerste dag op school allemaal te kunnen. Met ons zeer betrokken docententeam helpen we iedere leerling om deze manier van onderwijs eigen te maken en langzaam maar zeker te groeien naar volledige verantwoordelijkheid.

Doelgericht Leren heeft het beste van twee werelden; een veilige en vertouwde basis met een stamklas, een betrokken mentor en instructielessen in combinatie met een vernieuwende onderwijsvisie die gebaseerd is op gepersonaliseerd leren met keuzeruimte, leerdoelen, maatwerk, een coach en flexlessen.